26 Σεπ 2006

Προεκλογική Προκήρυξη

Η δημοτική κίνηση «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ με τους πολίτες της Καρδίτσας» δεν είναι άλλος ένας συνδυασμός για τις εκλογές του Οκτώβρη. Δεν είναι άλλη μια εκλογική κίνηση που ζητάει τη ψήφο σας για να λύσει τα προβλήματα πριν από σας και χωρίς εσάς.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σαν κάτοικοι αυτής της πόλης, σαν εργαζόμενοι, σαν άνεργοι, σαν γονείς, σαν νεολαίοι, σαν αγρότες, θέλουμε ΜΑΖΙ να διεκδικήσουμε λύσεις.
Στις ανησυχίες μας και στους προβληματισμούς μας, για το σήμερα και το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας, θέλουμε ΜΑΖΙ να αναζητήσουμε διέξοδο.
Θέλουμε ΜΑΖΙ να ανιχνεύσουμε τη διέξοδο όχι στην ατομική λύση, όχι στην ιδιώτευση και στην απογοήτευση αλλά στην συμμετοχή, στη συλλογική πάλη, στην κοινή προσπάθεια. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε το βηματισμό μας, να δράσουμε από κοινού.
Θέλουμε με ανοιχτές, δημόσιες και δημοκρατικές διαδικασίες, από τα κάτω, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη αλλά και με σαφείς διαχωρισμούς και οριοθετήσεις απέναντι στο κατεστημένο, στο σύστημα και στα κόμματά του, να συγκροτήσουμε τις προσπάθειές μας, να συντονίσουμε την πάλη μας, να οικοδομήσουμε εστίες αντίστασης, να συμβάλλουμε στην αυτοοργάνωση του λαού, στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος.
Έχουμε ξεκάθαρο ότι: Λύσεις στα λαϊκά προβλήματα μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσα από τους διεκδικητικούς αγώνες και την αυτοοργάνωση του λαού και όχι μέσα από τους μηχανισμούς των ΟΤΑ έτσι όπως τους έχουν διαμορφώσει το σύστημα και τα κόμματά του. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους υποψήφιους «σωτήρες» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται μόνιμα και σταθερά, όλη την τετραετία, πριν αλλά – κυρίως – μετά τις δημοτικές εκλογές, συσπείρωση πολιτών, κοινή δράση αγωνιστών και λαϊκή παρέμβαση-κινητοποίηση για κάθε πρόβλημα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική. Χρειάζεται ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Αντίσταση
· στο Δήμο-επιχείρηση που βλέπει το δημότη σαν πελάτη. Αντίσταση στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που επιβάλλονται στη λειτουργία του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων, στους δημοτικούς φόρους και τέλη που αυξάνονται, στην τιμολόγηση-κοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών στο όνομα της ανταποδοτικότητας («τροφεία» στους παιδικούς σταθμούς, τιμολόγια για τις επισκευές-συντηρήσεις του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης, «συνδρομές» για τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, με πληρωμή τα δημοτικά parking κ.λπ.)
· στην οικοπεδοποίηση και «τσιμεντοποίηση» των ελεύθερων χώρων, στο πράσινο που λιγοστεύει και περιορίζεται, στα έργα βιτρίνας (και το «χορό» εκατομμυρίων ευρώ) που γίνονται στο κέντρο της πόλης για να κρύψουν την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση των συνοικιών, στην άναρχη οικοδόμηση που στο βωμό του κέρδους εξαφάνισε γειτονιές και αλάνες, στο κατάντημα της Καρδίτσας σε μια «μικρή μεγαλούπολη».
· στα προβλήματα της καθημερινότητας που χρόνο με το χρόνο (από Δήμαρχο σε Δήμαρχο) όχι μόνο δεν λύνονται αλλά χειροτερεύουν και αυξάνονται: στη περιβαλλοντική υποβάθμιση, στο πόσιμο νερό που ούτε φτάνει, ούτε πίνεται και που όμως ακριβαίνει (που;; στην Καρδίτσα!! δίπλα στη Λίμνη Πλαστήρα), στο κυκλοφοριακό πρόβλημα (που;; στην Καρδίτσα!! καταμεσής του κάμπου), στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, στην πολιτιστική υποβάθμιση κ.λπ.
· στις «νέες» εργασιακές σχέσεις και στη μαύρη εργασία που επιβάλλονται από - τον «κόκκινο» - Δήμαρχο στους εργαζόμενους στο Δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Αντίσταση στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμβάσεις έργου που αναγκάζονται να υπογράψουν δημοτικοί υπάλληλοι (ΔΕΥΑΚ, κ.λπ.). Αντίσταση στις ελαστικές σχέσεις εργασίας (μερική απασχόληση, εποχιακή απασχόληση, κ.λπ.) που μετατρέπουν τους εργαζόμενους στο Δήμο σε ομήρους ρουσφετολογικών και πελατειακών μηχανισμών. Αντίσταση στα «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης» και τις επιχειρησιακές συμβάσεις που προωθούνται σε Δημοτικές Επιχειρήσεις για να χτυπηθεί το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων (επιχειρήθηκε στη ΔΕΥΑΚ αλλά αποτράπηκε από το σωματείο εργαζομένων).
Εμείς, οι πολίτες, έχουμε τη δύναμη
Μπορούμε να βάλουμε φρένο σ’ όλα αυτά
Με οργάνωση – αγώνα - διεκδίκηση

Με λαϊκή ενεργοποίηση και λαϊκή αυτοοργάνωση. Με κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, με συσπειρώσεις και συλλογικότητες, με επιτροπές αγώνα, με επιτροπές γειτονιάς, με λαϊκές συνελεύσεις, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, να αναδείξουμε τα λαϊκά προβλήματα, να τα συζητήσουμε μεταξύ μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, να διεκδικήσουμε λύσεις. Θέλουμε τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία πρωταγωνιστές. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις να παίρνουμε αποφάσεις για την ίδια μας τη ζωή, τη δικιά μας και των παιδιών μας.
Εστίες αντίστασης ΠΑΝΤΟΥ. Να βρει διέξοδο η λαϊκή δυσαρέσκεια στους καθημερινούς αγώνες αντίστασης. Για όλα τα προβλήματα, «μικρά» ή μεγάλα, «τοπικά» ή μη, που αφορούν τη καθημερινή μας ζωή. Στους χώρους που δουλεύουμε, που σπουδάζουμε, που ζούμε. Έτσι θεμελιώνονται ανθρώπινες σχέσεις στη πόλη που θα χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και αλληλεγγύη και όχι αποξένωση, αλλοτρίωση και ανταγωνιστικότητα. Έτσι θα ενισχύσουμε τη συλλογική μας συνείδηση και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού.

Χωρίς αυταπάτες για το χαρακτήρα και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι και οι κοινότητες παρότι ξεκίνησαν σαν ένας λαϊκός θεσμός, το σύστημα κατάφερε να τους ενσωματώσει, τους επέβαλλε να λειτουργούν μέσα στα δικά του πλαίσια και τους μετέτρεψε σε εξαρτήματα της κεντρικής εξουσίας. Παραχωρήθηκαν στους ΟΤΑ δευτερεύουσες αρμοδιότητες (καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός πόλης, πολεοδομία, συντήρηση σχολείων κλπ) ώστε να αποσυμφορηθεί η κεντρική εξουσία για να μπορεί πιο αποτελεσματικά να ασκεί την αντιλαϊκή της πολιτική. Δίπλα και παράλληλα με την κρατική φορομπηξία αναπτύχθηκαν και γιγαντώθηκαν σαν φορομπηχτικοί μηχανισμοί και οι ΟΤΑ. Η κεντρική εξουσία από τη μια αναθέτει αρμοδιότητες στους Δήμους και από την άλλη μειώνει συνεχώς τις χρηματοδοτήσεις και παρακρατεί πόρους και επιχορηγήσεις των ΟΤΑ δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την επιβολή δημοτικών φόρων και ανταποδοτικών τελών. Εξελίχθηκαν λοιπόν οι ΟΤΑ σε μηχανισμούς της κεντρικής εξουσίας, μακρύ χέρι του κράτους, διαψεύδοντας απόψεις και θεωρίες για «ΟΤΑ-κύτταρα της Δημοκρατίας», μέσα από τους οποίους μπορεί να προκύψουν μέχρι και «νησίδες του σοσιαλισμού» (στο καπιταλιστικό σύστημα!!). Τέτοιες απόψεις εξωραΐζουν τη πραγματικότητα, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, τον αδρανοποιούν και σε τελική ανάλυση ισχυροποιούν το σύστημα και το βοηθούν να εντείνει την επίθεσή του στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού.
Ο λαός δεν έχει ανάγκη από τέτοιους ενσωματωμένους στο σύστημα μηχανισμούς. Έχει ανάγκη από μορφές οργάνωσης, που βγαίνουν μέσα από τη δική του κίνηση και δράση, που εκφράζουν και προωθούν τα δικά του συμφέροντα. Η παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές (με ψηφοδέλτιο ή χωρίς) έχει νόημα μόνο όταν υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση. Όταν υπηρετεί τη λαϊκή υπόθεση, όταν ευνοεί την ανάπτυξη εστιών αντίστασης. Χωρίς καιροσκοπισμούς, χωρίς εκλογικίστικες προτεραιότητες, χωρίς προεκλογικές «ενότητες» που αποβιώνουν την επομένη των εκλογών.

στις εκλογές της 15 Οκτώβρη ψηφίζουμε ΛΕΥΚΟ

Αρνούμαστε να μας χρησιμοποιήσουν τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων στο επίσημο πανελλαδικό γκάλοπ που θέλουν να κάνουν με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για να μαγειρέψουν μετά τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές τους.
Δεν μας πείθουν όλοι αυτοί που μιλάνε για «ανεξάρτητους» και «υπερκομματικούς» συνδυασμούς. Ξέρουμε ότι όλα αυτά θα τα ξεχάσουν το βράδυ της Κυριακής των εκλογών όταν στα κανάλια θα προβάλλονται οι χάρτες της Ελλάδας με τους μπλε, πράσινους και κόκκινους δήμους και νομαρχίες.
Αρνούμαστε να στηρίξουμε με τη ψήφο μας τους κυβερνητικούς υποψήφιους. Αρνούμαστε να αναβαπτίσουμε με τη ψήφο μας είτε την ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ.
Μαυρίζουμε την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ανεργίας, την πολιτική της υποτέλειας σε ευρωπαίους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές, την πολιτική που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά, που συνθλίβει τους μικρομεσαίους, που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Δεν επικυρώνουμε την πολιτική τους και ούτε τους δίνουμε το «πράσινο φως» που θέλουν για να προχωρήσουν στην πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού, στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας κ.λπ.
Αρνούμαστε να στηρίξουμε τα εκλογικά παιχνίδια των ΚΚΕ – ΣΥΝ. Αρνούμαστε να στηρίξουμε αυτούς που εκποιούν το κίνημα για μια θέση στο αστικό πολιτικό παιχνίδι, που εξαργυρώνουν τους αγώνες άλλοτε σε στήριξη του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε σε στήριξη της Ν.Δ.
ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ,
ΑΣ ΜΗ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ
Διεκδικούμε τα όνειρά μας.
Δεν χαρίζουμε την πόλη και τη ζωή μας στους τεχνοκράτες της εξουσίας, στην πολιτική του εφικτού, της διαχείρισης και των πελατειακών σχέσεων.


Αντίσταση με τους πολίτες της Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου