15 Φεβ 2007

Σχόλια: Παρεμβάσεις για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και για τις απολύσεις συμβασιούχων του Δήμου

Απολύσεις συμβασιούχων και αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ήταν οι πρώτες αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής της Καρδίτσας. Η δημοτική κίνηση «Αντίσταση με τους πολίτες της Καρδίτσας» με ανοιχτό κάλεσμα μέσω των τοπικών ΜΜΕ οργάνωσε μαζική παράσταση-διαμαρτυρία τη μέρα και ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για να πάρει τις παραπάνω αποφάσεις. Αρκετοί Καρδιτσιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Αντίστασης» που μαζί με τους απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτω από την απαίτηση των συγκεντρωμένων επιβλήθηκε να συζητηθούν τα δύο θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και κατά προτεραιότητα. Για το θέμα των απολύσεων (μη ανανέωση συμβάσεων 19 εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις) αποφασίστηκε να γίνει ιδιαίτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε επόμενη μέρα ενώ για το θέμα των δημοτικών τελών αποφασίστηκαν αυξήσεις παρά τις αντιδράσεις και τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών.
Οι συσχετισμοί δεν επέτρεπαν να επιβληθεί η απαίτηση των πολιτών για ανανέωση των συμβάσεων και για πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2007. Παρόλα αυτά, καταγράφεται στα θετικά ότι για πρώτη φορά στα δημοτικά πράγματα της πόλης, οργανωμένα και μαζικά, μετά από δημόσιο κάλεσμα, πολίτες παρέμβηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιδρώντας σε αντιλαϊκές αποφάσεις. Εκτεταμένη αναφορά στο γεγονός έγινε και από τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ η δημοτική κίνηση «Αντίσταση με τους πολίτες της Καρδίτσας» με ανακοινώσεις και άρθρα στον τοπικό τύπο ανέδειξε και το πρόβλημα των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη και την ανάγκη συμπαράστασης στον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Παρούσα ήταν η «Αντίσταση με τους πολίτες της Καρδίτσας» και στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τις επόμενες ημέρες με θέμα τους απολυμένους του Δήμου. Μαζική ήταν επίσης και η παρουσία εργαζομένων. Αρχικά ο δήμαρχος επικαλούνταν «αξεπέραστα» νομικά εμπόδια που του «δένουν τα χέρια». Αυτό ανάγκασε τους συμβασιούχους να καταγγείλουν τον εμπαιγμό του Δημ. Συμβουλίου και να αποχωρήσουν από τη διαδικασία προχωρώντας, από την επόμενη μέρα, σε κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Κάτω από την έκταση και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα των συμβασιούχων και κυρίως κάτω από τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, τελικά τα χέρια λύθηκαν, ξεπεράστηκαν τα νομικά εμπόδια και ο δήμαρχος υποσχέθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις τους σε έργα αυτεπιστασίας του δήμου.
Τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος της πόλης με δηλώσεις του στα ΜΜΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της «Αντίστασης». Άρθρο-απάντηση της δημοτικής κίνησης στις δηλώσεις του δήμαρχου δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου